גיל
על פי המקרא היחס המשפחתי הולך אחר האב.
וזאת הסיבה שאמו של אברהם אינה מוזכרת במקרא כפי שנשים רבות אינן מוזכרות במקרא.
אלא שבדורות מאוחרים יותר חל שינוי – כפי שחלו שינויים רבים – ויחס המשפחה הולך אחר האם. וכדי לא להראות כמפרים את הכתוב בתורה הלכו ודרשו דרשה מפוקפקת: "וְלֹא תִתְחַתֵּן בָּם [שבעת עמי הגויים] בִּתְּךָ לֹא תִתֵּן לִבְנוֹ וּבִתּוֹ לֹא תִקַּח לִבְנֶךָ:כִּי יָסִיר אֶת בִּנְךָ מֵאַחֲרַי וְעָבְדוּ אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְחָרָה אַף יְקֹוָק בָּכֶם וְהִשְׁמִידְךָ מַהֵר" (דברים פרק ז; 3-4)
ודרשו חכמים למה ציין הכתוב דוקא "יסיר את בנך" ולא בתך , משמע דווקא כשהבן נושא נכרית, נמצאת "הסרה", כלומר ניתוק היחס מהמשפחה הישראלית: " א"ר יוחנן משום ר"ש בן יוחי, דאמר קרא: כי יסיר את בנך מאחרי, בנך הבא מישראלית קרוי בנך, ואין בנך הבא מן העובדת כוכבים קרוי בנך אלא בנה" (קידושין סח ע"ב)
דיון בנושא זה נמצא במדרש : יעקב איש כפר נבוראי הורה בצור: מותר למול בנה של עבודת כוכבים בשבת כשהאב הוא ישראלי:'ויתילדו על משפחותם לבית אבותם' (במדבר, א; 18)משפחת אב קרויה משפחה משפחת אם אינה קרויה משפחה' , אמר לו רבי חגי לא הורית טוב… דכתיב (עזרא י;3) 'ועתה נכרת ברית לאלהינו להוציא כל נשים והנולד ' . השיבו ר' יעקב , שאין מביאים ראייה מעזרא אלא מן התורה. השיבו ר' חגי שזה מן התורה – מתוך דרשתו המפוקפקת של רבי שמעון בן יוחאי – כי יסיר את בנך מאחרי, בנך הבא מישראלית קרוי בנך ואין בנך הבא מן עובדת כוכבים קרוי בנך. (בראשית רבה (וילנא) פרשה ז).
נ.ב מדוע חשוב לך מי הייתה אמו של אברהם? הלא מחבר ספר התורה חשב שאין זה פרט חשוב לציינו?
בברכה
דעת אמת
שם אמו של אברהם אבינו עמתליה בת כרנבו. (אני מקווה שדייקתי בכתיבת השם).
איך אני יודע?
דבר זה ניתן לנו במסורת כמו שאר דברי התורה שבע"פ.
שי
אנו מדברים על המקרא ואתה מביא לנו מסורת מפוקפקת. שבדרך כלל הזויה מפי חכמים, התולים דבריהם כאילו ניתנו מסיני הנה כך נאמר בתלמוד: "ואמר רב חנן בר רבא אמר רב: שם אמו של אברהם – אמתלאי בת כרנבו (בבא בתרא צא ע"א) ועל שום מה המציאו בדייה זו כדי לספק תשובה לסקרנים הרוצים לדעת שם אמו של אברהם שנסתרה ממחבר המקרא אך שם אמו של עמלק הרשע נכתבה גם נכתבה הלא היא תמנע.
שים לב היטב שי, גם חז"ל – שאתה מאמין בתמימותך בדבריהם כאילו ניתנו מסיני – סברו שבמקרא היחוס המשפחתי הולך אחר האב . כך סבר גם ר' יעקב שהבאנו בתשובה : 'ויתילדו על משפחותם לבית אבותם' (במדבר, א; 18) משפחת אב קרויה משפחה, משפחת אם אינה קרויה משפחה'.
בברכה
דעת אמת
"וביובל השלושים ותשעה בשבוע השני בשנת אחת, (זוהי שנת 1870 לבריאת העולם על פי מניינו של מחבר הספר) לקח לו תרח אשה ושמה עדנה בת אברם בת אחות-אביו לו לאשה. ובשנה השביעית לשבוע הזה (1876לבריאת העולם על פי אותו המנין) ילדה לו בן ויקרא שמו אברם כשם אבי אימו כי מת והיא ביתו טרם תהר לבן".
קשה לטעון כי היהודים הדתיים המציאו את הסיפור הזה, שהרי הספרים החיצוניים לא נשתמרו במסורת היהודית ולמזלנו (הטוב או הרע, כל אחד על פי טעמו) אלה נשתמרו על ידי הכנסיה הנוצרית. המקרה הספציפי של ספר היובלים הוא שהוא נשמר על ידי הכנסיה החבשית וחלקים ממנו נתגלו במערות קומראן.
באשר לשאלה מדוע לא נזכר שמה בפירוש בתנ"ך? אני רוצה להציע רעיון שאולי ימצא חן בעיני מערכת האתר. מה דעתכם כי היו אלה שיקולי עריכה? אולי באמת אין חשיבות מיוחדת לזהותה של אימו? עובדה היא כי נשים אחרות נזכרות בשמן ובתולדותיהן ככל שהעורך חשב שאלה חשובים.
אלי
ראשית תודה על המידע מספר היובלים. [בדרך אגב מעניין שעל-פי ספר היובלים סבו של אברהם מצד האם שמו אברם].
מהות דבריך לא מובנים מה בדיוק רצית לעורר בהבאתך שם אחר לאמו של אברהם ושם אחר לסבו מצד האם. התלמוד קבע ששם אמו של אברהם אמתלאי ובספר היובלים גרסו ששם אמו עדנה. בתלמוד קבעו ששם סבו של אברהם כרנבו ובספר יובלים קבעו ששמו אברם. שתי מסורות שתי גירסאות – מסורת עתיקה של ספר היובלים ומסורת מאוחרת של התלמוד. הראשונים והאחרונים אינם אלא מסורות של הקהילה היהודית – ספר היובלים בתקופת בית שני והתלמוד לאחר חורבן בית שני. כל מה שאפשר להבין מדבריך שמסורות קדומה יותר גרסה שם אחר אך אינה מהווה ראייה ליותר מכך.
באשר לסוף דבריך: מדוע לא נזכרה שמה בפירוש התנ"ך? דבריך נראים סבירים מאוד, ואולי אפשר להסיק מכך דבר נוסף. היות והיה מאבק להתגבשות נוסח המקרא [עיין במדור "נוסח המקרא" ] יתכן, וגרסת התלמוד המאוחרת באה כדי לקעקע נוסח קיים, כגרסת ספר היובלים.
בברכה
דעת – אמת