שאלות ותשובותקטגוריה: דעת אמתהשתנו הרפואות והטבעים מתקופת התלמוד
21 שנים • Anon
מה דעתכם על הרפואות המוזכרות בתלמוד?

איתן

2 Answers
21 שנים • jsadmin צוות
תוכן:   שלום איתן

כל דברי הרפואות המוזכרות בתלמוד אינם רלוונטים לזמנינו, כך דעתו של הרמב"ם שכתב ספר "פרקי משה", ובו שיטות מרפא אותם למד מהיפוקרטס וגלינוס, תוך התעלמות מוחלטת מרפואות המוזכרות בתלמוד, גם רבי אברהם בנו של הרמב"ם (הקדמת הספר עין יעקב)כתב במופרש שאין לקבל את דברי הרפואות של חז"ל.

למרות שלדעת הרמב"ם ובנו היה כדבר פשוט וברור שאין חז"ל אמורים להבין במדע וברפואה, משום שלא התעסקו בזה. הרי שיש רבנים שגישה זו הייתה סותרת את אמונתם: שדברי חכמים "כמסמרות נטועים" לכן תירצו שהשתנו הטבעים. לדוגמא, העצה שנתנו חז"ל (מועד קטן יא ע"א)לאכול דגים סמוך לסירחונן משום שמועיל לבריאות, העירו בעלי התוספות (700 שנה אחרי חתימת התלמוד)שבזמנם נחשב הוא לסכנה, והסיבה לכך שהטבעים משתנים ודברי הרפואות המוזכרים בתלמוד אינם טובים לזמנם.

כבר כתבנו "בפרשת כי תצא" שהתירוץ "השתנו הטבעים" הוא מעין שיטה מחוכמת לדחות את דברי חכמים מבלי לומר שהם שגו וטעו. הרי כל בר דעת מבין שלא יתכן לומר השתנו הטבעים על כל הרפואות שאמרו חכמים בתלמוד והנכון והסביר לומר שהמחקר והבנת תופעות הטבע הם שהתקדמו והתפתחו.

אך ראה דבר פלא, פוסקי ההלכה אינם עקביים. לגבי הנוהג של מציצת דם ברית המילה בשבת, כותבים חז"ל בתלמוד (שבת קלג ע"ב) שמותר למצוץ את הדם בשבת אף על פי שהוא מחלל שבת. הנימוק שהובא בתלמוד , משום שאי מציצת הדם תגרום למותו של התינוק הנימול. אך היום ברור וידוע על פי המחקרים והמציאות שאין קשר בין מציצת דם לסכנת התינוק.

ולכאורה על פי שיטת בעלי התוספות היה צריך לאסור היום את מציצת הדם של ברית המילה משום שאין "הרפואות שבתלמוד נוהגים בזמננו".

ואף על פי כן ממשיכים שלומי אמוני ישראל למצוץ את דם הברית בשבת, ומה כותב על כך בשו"ת "ציץ אליעזר" (חלק ח סימן טו)?

דברים בדיוק הפוכים:

"דברי הרופאים אינם מוחזקים אצלנו כודאי רק לספק…ואם כן בנידון דינן שחז"ל אמרו דבהעדר המציצה הוא סכנה, הרי הדבר עומד לנו בחזקת סכנה, לכן אפילו אם כל הרופאים אומרים שאינה סכנה אי אפשר להם להוציא הדבר מכלל ספק סכנה".

רק לצורך המחשת הסתירה והבלבול נביא דוגמא הפוכה. בתלמוד נכתב: "אכל כל מאכל ולא אכל מלח, שתה כל משקין ולא שתה מים, ביום – ידאג מן ריח הפה, ובלילה – ידאג מפני אסכרה [סוג של חולי בגרון]" (ברכות מ ע"א ).

ועל זה כתב "המגן אברהם" (אורח חיים קעט, ו): "בזמן הזה נשתנו הטבעים" כלומר אין חוששים לסכנה שהתריעו חז"ל מפניה.

בברכה

דעת אמת

13 שנים •
הרב ד"ר מרדכי הלפרין מסביר‏ את הצורך במציצה ביתר ביאור; לדבריו עורקי הגב של האיבר מתכווצים בעקבות חיתוך העורלה, והדם שנקרש עלול במקרים נדירים לחסום אותם ולהוביל לנמק.

כדאמרינן בפ' ר"א: אמר רב פפא אומנא דלא מייץ מעבירין ליה משום דדם נקרש בין האמה והוא סכנה (זיכרון ברית לראשונים, ברלין תרנ"ב, עמ' 20).

הנה הקישור בויקיפדיה (תחת הכותרת מציצה):

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%AA_%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%94#cite_note-29